Tänä viikonloppuna Toffe pääsi taas nauttimaan treeneistä. Eilen pidettiin yhdessä toisen koirakon kanssa "kaiken riistan" hakutreenit (koirat kyllä otettiin paikalle yksi kerrallaan, etteivät pääsisi kuumumaan liikaa). Nuoreen metsään oli viety pari lokkia, fasaani, yksi tavi ja muutamia variksia. Ensin heitettiin motivointivaris hakuruudun etualalle, ja sen noudettuaan koirat varsinaiseen hakutyöskentelyyn. Molemmat koirat lähtivät hakualueelle innolla, ja hakuruudun oikealla puoliskolla olleet lokit ja fasaani sekä etualalla ollut tavi löytyivät aika nopeasti. Sen sijaan hakualueen vasen reuna oli ongelmallinen kummallekin koiralle. Ne kyllä lähtivät siihen suuntaan, mutta kymmenkunta metriä ennen ensimmäistä varista lähtivät kaartamaan oikealle, päätyen sinne mistä lokit ja fasaani löytyivät. Sama toistui useita kertoja, ja vasta lukuisten yritysten ja lähetyspaikan vaihdon jälkeen saatiin edes osa variksista talteen. Jälkeenpäin kävimme hakuruudussa ihmettelemässä, mikä koirat aina väärään suuntaan ohjasi. Maasto muuttui ehkä hieman louhikkoisemmaksi, olisiko siinä sitten selvitys siihen miksi koirat muuttivat kulkusuuntaa - kukapa tietää... Mutta muuten oli mukavaa taas treenata kunnolla, ja tällä kertaa Toffe palautti linnut pääosin käteen asti. Tavi oli vähän oudompi tuttavuus, sitä piti pari kertaa sylkeä maahan ennen kunnon palautusta, mutta muut linnut tuli tällä kertaa nätisti. Sitä samaa merkkailua kyllä oli mitä talvi-nomessakin, nyt pitää miettiä miten siitä päästään eroon. Onko kyse jostain johtajuus-jutusta, pitänee panostaa enemmän perustottelevaisuuteen ja kuuliaisuuteen.

Kev%C3%A4t%202015%20018.jpg

Hakutreenin jälkeen kävin vetämässä vielä lyhyen, vajaan 400 metrin mittaisen verijäljen valmiiksi tätä päivää varten. Tein siihen pari kulmaa makuilla ja yhdelle suoralle lyhyen katkon. Maastossa oli ainakin pyitä ja hirvenjälkiä ja -jätöksiä, sopivasti häiriötekijöitä :) Toffe vahti kylppärissä sulamassa ollutta sorkkaa eilisen illan ja tämän aamun, selvästi kiinnostusta puuhaan taas oli. Illalla kokeilin sille jäljestysvaljaita päälle, säädin niitä sopivammaksi. Aiemmin Toffe on pitänyt valjaita päällä ihan tyytyväisenä, mutta jostain kumman syystä se ei nyt oikein niistä tykännyt, istui vain jäykkänä paikallaan ja murjotti. Täytyy varmaan laittaa niitä sille nyt useammin päälle ja touhutaan jotain mukavaa, että oppisi taas että valjaat liittyy mukaviin juttuihin. Itse jäljestys sujui tänään hyvin, yritin viime kesäisen palautteen perusteella pitää vauhdin hitaampana, otin kumipintaiset hanskat käteen ja jarruttelin ihan kunnolla. Toffe meni hienosti jäljen ja merkkasi makuut, tekemäni muutaman metrin katko ei aiheuttanut mitään ongelmia. Myöskään jäljen vieressä olleet hirvenpapanat ei haitanneet yhtään, ei tainnut edes huomata niitä. Kaikin puolin jäi hyvä mieli, koira selvästi muistaa tämän homman. Ensimmäisen koeilmottautumisenkin laitoin eilen menemään, varasijalla ollaan mutta josko kävisi tuuri ja päästäisiin mukaan :)

Kev%C3%A4t%202015%20020.jpg

Ensi viikonloppuna on sitten edessä suuri päivä, Toffen luonnetesti. Olen etukäteen yrittänyt miettiä, miten Toffe mahtaa siellä reagoida ja toimia, tässäpä vähän ajatuksiani ennen koetta. Jännä nähdä, meneekö arviot lähellekään oikeaa.

Toimintakyky: Pidän Toffea melko rohkeana ja itsevarmana, mutta sillä on sellainen harhaluulo, että kaikki ihmiset ja koirat olisivat sen kavereita, joten se varmaan hämmästyy uhkaavista tilanteista. Eli ehkä sen toimintakyky on jotain kohtuullisen luokkaa.

Terävyys: Sama kuin toimintakyvyssä, Toffe kuvittelee kaikkien olevan kaveri. Se ei ole riitaa haastavaa eikä vahtivaa tyyppiä, mielummin kiertää erim. ärhentelevät koirat mahdollisimman kaukaa. Toisaalta, jos ei pakenemaan pääse, niin varmasti pörhistelee karvojaan ja puhisee, saattaapa joka haukahtaakin. Mutta on varmasti kaveria melko pian sen jälkeen, kun tilanne on ohi. Eli en pidä Toffea kovin terävänä, palautuu varmaankin melko nopeasti.

Puolustushalu: Taas sama juttu, ei suurta puolustushalua, vaan ehkä pieni tai jopa haluton.

Taisteluhalu: Toffe rakastaa köydenvetoleikkejä, joten tämä on varmaan vähintään kohtuullinen.

Hermorakenne: Toffe on melkoisen ärsykeherkkä ja nostattaa kierrokset helposti, joten tämä on yksi "heikoista" kohdista. Toisaalta, se ei ole mitenkään arka tms. joten en usko että testi on sille mikään ylitsepääsemätön juttu. Ehkä hieman rauhaton tai hermostuneen lievimmästä päästä?

Temperamentti: Toffe on tunnetusti vauhdikas ja vilkas, joskin nyt viimeisen vuoden aikana vähäistä rauhottumista on ollut havaittavissa. Mutta varmaan asettuu jonnekin sinne vilkkaaseen päähän arvosteluasteikolla :)

Kovuus: Tässä arvelisin, että Toffe asettuu sinne keskiväliin. Se ei taatusti ole kaikkein kovimmasta päästä, muttei myöskään pehmeimmästä. Esimerkiksi lenkillä se saattaa joskus nähdä jotain "mörköjä", mutta suostuu kyllä niitä haistelemaan. Sillä on niin vähän epämiellyttäviä kokemuksia, ettei se kauheasti pelkää mitään. Toisaalta esim. se, että se välttelee ärhenteleviä koiria, kertoo siitä että se haluaa välttää "pelottavia" tilanteita.

Luoksepäästävyys: Voiko tämän vetää överiksi? Toffe rakastaa kaikkia, ja näyttää sen avoimesti. Se on erittäin luoksepäästävä, hyväntahtoinen ja avoin. Olisiko mielistelevä?

Laukauspelottomuus: Toffe on tottunut laukauksiin, joten pidän sitä laukausvarmana.

Näillä ennakkoajatuksilla siis luonnetestiin mennään, voi olla että näen koiran ihan vääränväristen lasien läpi, ja siksi onkin kiinnostavaa nähdä miten se ihan oikeasti reagoi kokeessa!

Loppuun vielä lyhyesti Toffen voinnista. Jalkojen tärinä on jatkunut nyt tämän kevättalven, eli kun se seisoo, niin toisinaan sen takajalat tärisee voimakkaasti. Kävin sen kanssa eläinlääkärissä vajaa kuukausi sitten, Toffelle tehtiin perustason neurologiset testit. Niitten mukaan mitään vikaa ei ole, eikä eläinlääkäri muutenkaan oikein keksinyt, mistä vaiva johtuu. On täysin mahdollista, että se on koiran "ominaisuus", jolle ei mitään selitystä löydy. Kuulemma tällaista esiintyy noutajilla jonkin verran. Jatkossa voisi harkita verikokeita ja esim. selän röntgenkuvausta, joilla voidaan sitten vielä sulkea pois jotain tiettyjä sairauksia. Koska koira ei ole yhtään kipeä ja liikkuu aivan ongelmitta, niin en nyt kauheasti hätäile, selvitellään asia kerrallaan tätä tilannetta. Ainoa selkeä haitta tässä on se, että näyttelyihin ei nyt ole asiaa, mutta Toffeahan se ei kauheasti hetkauta, enemmän tällainen emännän murhe ja rajoitus harrasteluun ;)