Niin on luonnetesti takana, sattui mukava aurinkoinen päivä Iisalmeen koepäivälle. Toffe oli aamun koira numero 3, eli ehdin seurata parin koiran testauksen ennen omaa vuoroa. Meitä ennen vuorossa olivat rottweiler sekä shetlanninlammaskoira. Toffen testi meni aika pitkälti niin kuin olin ennalta arvellutkin. Se tervehti tuomarit omaan ronskiin tapaansa iloa pursuten :)

Taisteluleikkiin Toffe syttyi heti, roikkui iloisesti kepissä kiinni ja murisi kovasti, niin kuin aina vetoleikeissä tekee. Aika sitkeästi piti kiinni, vaikka tuomari keppiä kämmenellä paukuttikin. Tuomari sanoi, että koiralla on hyvä moottori, mutta puruote olisi voinut olla vielä hieman kovempi.

Kelkkaosiossa Toffe pitkään katseli ja kuulosteli ihan muualle, eikä kiinnittänyt lähestyvään kelkkaan mitään huomiota. Minun käskettiin ottaa askel eteenpäin, jolloin koiran katse saatiin paremmin kelkkaan päin, ja kun kelkka alkoi olla lähellä niin sitten Toffe alkoi osoittaa epäröinnin merkkejä ja siirtyi sivulle/taakse pälyilemään. Kun kelkka oli tullut kohdalle, se varovasti katseli mikä siihen tuli, ja kun käänsin itseni kelkan suuntaan niin Toffe uskaltatui myös haistelemaan ja pian sen jälkeen niskakarvat laskeutui ja haisteli jo paljon rennompana kelkkatyyppiä.

Ensimmäinen hyökkäysosio oli Toffelle ehkä "vaikein". Ensin se katseli lähestyvää uhkaajaa uteliaana, varmaan ajatteli kaverikseen. Sitten kun tuomari vain lähestyi ja uhkasi kepillä, niin Toffe väisti taakseni ja vähä murisi, taisi jopa ihan kevyen haukahduksentapaisen päästää. Lähinnä sellaista urinaa se kuitenkin oli. Varsinaista hyökkäyshalua sillä ei ollut, vaan oli mielummin takanani tai sivullani, ja kun tuomari sitten nakkasi kepin menemään, niin Toffe meni taas iloisesti tuomaria moikkaamaan...

Seuraavaksi vuorossa oli edessä nouseva jätesäkki. Kun säkki tempaistiin ylös, Toffe sinkosi taas taakseni, mutta ei haukkunut eikä jäänyt pitkäksi aikaa ihmettelemään. Kun sitten hetken kuluttua käveltiin samasta kohdasta uudestaan, niin ei ollut moksiskaan, vähän varoen nuuskaisi sinne säkin suuntaan, että oliko siellä jotain outoa. Samaan syssyyn käveltiin myös rämisevän tynnyrin suuntaaan, siihenkään Toffe ei kamalan voimakkaasti reagoinut, vähän loikkasi taaksepäin, muttei vieläkään haukkunut, ja meni iloisesti tynnyriä haistelemaan kun uudestaan ohi kuljettiin.

Sen jälkeen oli vuorossa pimeä huone. Toffe jäi tyytyväisenä toisen tuomarin kanssa oven taakse, kun minut ohjattiin sisään luokkahuoneeseen tai sen tapaiseen, joka oli täynnä sikin sokin olevia penkkejä ym. esteitä. Menin vastakkaisen seinän viereen istumaan ja Toffe päästettiin sisään. Iloisesti se sukkuloi kaiken rojun keskellä, ja osui ensiksi huoneessa olevan tuomarin luokse. Ihan niin kuin sille olisi riittänyt, että joku löytyi - vähän aikaa se vain häselti tuomarin jaloissa. Lähti sitten kuitenkin vielä haistelemaan, ja jostain pöydän alta kolisteli sitten luokseni. Kaikki meni kyllä nopeasti, ei tarvinnut montaa minuuttia sisällä olla :)

Ulkona oli vielä vuorossa toinen hyökkäys, jossa koira kytkettiin naruun vajan seinään kiinni, ja minä poistuin näkymättömiin. Tuomari lähestyi Toffea kepillä huitoen, ja Toffe vaan haisteli maata ja katsoi tuomaria ihmeissään. Tuomarikin sanoi jälkeenpäin, että koiran ilme oli sellainen että "et kuitenkaan aio lyödä". Toffesta ei siis tässä osiossa saatu minkäänlaista hyökkävää tai puolustavaa tms. reaktiota aikaan. Tuomarien kommentti oli, että koiran aggressiivisuus on jossain hyvin syvällä... Liekö sitä onkaan?!

Lopuksi oli vielä laukauksensietotesti, se meni Toffelta ihan sujuvasti, kiinostuneena katseli laukausten suuntaan.

Lopputulos on arvostelulomakkeella seuraava:

Toimintakyky: +1a, kohtuullinen

Terävyys: +1b, koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä

Puolustushalu: +1, pieni

Taisteluhalu: +2a, kohtuullinen

Hermorakenne: +2, tasapainoinen

Temperamentti: +1, erittäin vilkas

Kovuus: +3, kohtuullisen kova

Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

Laukauspelottomuus: +++, laukausvarma

Näistä kertyi pisteitä yhteensä 191. Toffe ei kyllä ollut testistä moksiskaan, se olisi varmaan ilolla vetänyt toisenkin kierroksen jos vain mahdollista :)

Ja lopuksi vielä Toffen terveyspuolelta sellaisia uutisia, että verikokeet otettiin pari viikkoa sitten, eikä niissä(kään) ollut mitään poikkeavaa, joka olisi jalkojen tärinää selittänyt. Seuraavaksi varmaan sitten vuorossa röntgen- tai magneettikuvat, jossain vaiheessa...