Toivakan kokeesta jäi kaikista epäonnistumisista huolimatta hyvä fiilis ja edelleen uhkarohkea mieli, ja niinpä melko pian sen jälkeen laitoin uuden ilmoittautumisen vetämään Vimpeliin nome-kokeeseen. Sinne oli runsaasti ilmoittautuneita, minkä johdosta alokasluokka starttasikin kahtena päivänä, ja yllättäen mahduimme mukaan kokeeseen.

Niinpä siis suunta kohti Pohjanmaata iloisin ja reippain mielin! Hellettä oli luvattu, joten jo alkumatkasta pysähdyin uittamaan Toffen yhdellä pysäkillä, joka oli järven rannalla. Koepaikalla piti etsiä koiralle varjoisa paikka odotteluun, ja sielläkin käytin Toffen vielä uimassa omaa vuoroa odotellessa. Ehdin myös käydä seuraamassa koepaikalla yhden toisen koirakon suorituksen, jotta tiesin mitä on tulossa.

Starttasimme numerolla 5. Koepaikka oli järven rannalla, hyvinkin kosteaa ja upottavaa ranta-aluetta. Kokeen alussa tehtiin pieni hakutehtävä maalla, rantapusikkoon ja kaislikkoon oli viety variksia ja lokkeja. Näistä Toffe haki ihan mukavalla vauhdilla kaksi, suoritusta sotki kuitenkin jälleen kerran huonot palautukset, ja niitten yhteydessä vielä paluumatkalla merkkailu... Sen jälkeen siirryttiin seuravaan tehtävään, joka oli kaksoismarkkeeraus veteen ja maalle. Ensimmäinen riista heitettiin rannassa olleen pusikon taakse, toinen lintu näkyvästi rantaveteen. Toffe lähti reippaasti noutamaan ensiksi veteen heitettyä lintua. Se löytyi hyvin, mutta palautus jäi taas vähän vajaaksi, lintu tiputettiin maahan. Lähetin uudestaan toiselle markkeerauslinnulle, mutta Toffen muistissa oli tuo ensimmäinen paikka niin vahvana, että se pyrki uudestaan sinne, ja sen jälkeen tekemään hakua ranta-alueelle. Sain sen kutsumalla sieltä pois, ja tuomarin kehotuksesta uusi yritys. Nyt maltoin odottaa, että Toffe suuntasi katseensa sinne rantapusikkoon, ja silloin käskin sen noutoon. Kappas, nyt se muisti missä lintu on, ja löysi sen melko vaivattomasti!  Pitäisi siis ohjaajankin keskittyä siihen, miten käskyn ajoittaa - varmistua ensin että koira osoittaa muistavansa paikan.

Tämän jälkeen seurattiin tuon rantapuskan läpi vähän matkaa ampujan takana, ja odotettiin että laukaus ammutiin. Sen jälkeen ohitettiin ampuja rantaviivaan, josta näytettiin mihin vesiohjaus tehdään. Lähetin Toffen lintua kohti, mutta veden pinnan alla oli ilmeisesti isohkoja kiviä, joita koira ei osannut ohittaa ja ylittää. Se lähti uimaan sivulle, ja teki taas omaa hakuaan. Käskystä kutsuin koiran takaisin ja uusi ohjausyritys. Pienten kiemuroitten kautta koira löysi tiensä sorsalle ja toi sen rantaan. Joku juttu tuossa sorsassa oli, se oli hyvinkin mieluinen riista ja sen Toffe piti suussaan loppuun asti. Meinasi jopa viedä sen koetoimitsijalta uudestaan, niin paljon sorsasta tykkäsi :) Mutta tästä saatiin siis kokeen ainoa kelpo palautus!

Palattiin vielä takaisin alun hakualueen tuntumaan, ja koira lähetettiin etsimään loppuja lintuja. Joku sieltä vielä saatiin, mutta haku oli jo vähän tehottomampaa, ja merkkailu ja palautukset jatkuivat.

Tuomari käski kytkeä koiran, ja itselläni oli vähän jännittynyt mieli. Riittäisikö tämä suoritus tulokseen? Pieni mahdollisuus vielä omassa mielessä kyti. Tuomari oli kuitenkin eri mieltä, huonot palautukset ja jatkuva merkkailu ovat sen verran isoja rikkeitä, ettei koiraa palkittu. Toki muitankin virheitä ja puutteita oli, mutta nämä taisivat olla ne kaikkein häiritsivimmät.

Tässä arvostelu osa-alueittan tuomari Pasi Majurin sanelemana:

Haku: Aloittaa hyvin löytäen nopeasti kauimmaisen rantariistan. Haun toisessa osiossa löytää lähimmät riistat mutta saisi huomattavasti hanakammin lähteä töihin.

Ohjattavuus: Saadaan etenemään vesialueelle mutta saisi kuunnella paremmin ohjaajan merkkejä. Riista saadaan talteen toisella lähetyksellä mutta varsin itsenäisesti.

Paikallistamiskyky: Havaitsee molemmat heitot. Noutaa jälkimmäisenä heitetyn suoraviivaisesti. Kuva ensimmäisenä heitetystä hieman epäselvä mutta riista saadaan toisella lähetyksellä itsenäisesti talteen.

Riistan käsittely: Hyvät otteet riistoista. Tiputtelee lähes kaikki riistat luovutuksessa.

Passityöskentely: Vaatii ohjaajan huomiota siirtymissä.

Muut ominaisuudet: Laukausvarma. Merkkailee maastoa useasti.

Yleisvaikutelma: Rauhallisella tyylillä työskentelevä koira, jonka suorituksessa ja riistankäsittelyssä sen verran paljon puutteita ettei sitä voida tänään palkita.

Tämän vuoden nome-startit taisi olla tässä. Tuloksissa ei ole tuulettelemista, mutta olen iloinen siitä että käytiin kokeilemassa. Katsotaan jaksetaanko ja saadaanko treenattua jotain muutosta lähinnä palautuksiin - jos kehitystä tulee niin kokeillaan vielä tulevina kesinä uudestaan!

Lopuksi pari kuvaa helteisistä koemaastoista.

 IMG_20180714_091127.jpg

IMG_20180714_091312.jpg