Elokuun viimeisenä viikonloppuna Toffe pääsi mukaan Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen mejä-kokeeseen Multialle. Samalla se oli emännälle ensimmäinen koe, jossa olin tekemässä jälkeä toiselle koirakolle sekä oppaana koepäivänä. Jäljenteko ja opastus oli mielenkiintoinen kokemus, josta taisin selvitä enemmän tai vähemmän kunnialla... Toffen ohjauksessa en vieläkään osannut jarruttaa tarpeeksi - vaikka yritin kulkea liina kireällä, niin ehkäpä se kokeen huuma ja jännitys kuitenkin tartutti vauhdin minuunkin, ja arvostelun yhteydessä tuomari toivoi jatkossa ohjaajalle jarrua :)

Toffe oli aamusta alkaen aika kovilla kierroksilla, ja se näkyi myös jäljestyksessä. Se sai hajun alkumakauksesta jo ennen kuin siihen kohdalle päästiin, ja lähti kyllä erittäin päättäväisesti porhaltamaan jälkeä eteenpäin. Muodon vuoksi sanoin sille "jälki", muttei kyllä tainnut enää ohjauksiani kuunnella :) Kaikki meni oikein hyvin ensimmäiselle kulmalle, jossa Toffe jostain syystä haisteli kulman sisäpuolella olleen pienen kuusen juurella ja oikaisi siitä sitten kulman, varsinainen makaus oli metrin-pari ulompana ja se jäi merkkaamatta. Toisen osuuden loppupuolella se yhtäkkiä alkoi pyöriä isoa kieppiä, ja lopulta se suuntasi tiheän kuusikon läpi leveän ojan/puron yli tuoreita hirvenjälkiä popsimaan yhtä tuoreet ulosteet suuhunsa  :) No, siinä vaiheessa oltiin jo niin kaukana verijäljestä, ettei Toffe enää jäljelle löytänyt vaikka haahuilikin edestakaisin jälkeä etsien. Hukkahan siitä tuli, ei muuta kuin koiran palautus takaisin sinne, mistä harhailu alkoi. Muutaman metrin ohjasin sitä tuomarin osoittamasta kohdasta, ja sitten Toffe sai taas juonesta kiinni, ja meni taas intoa pursuten toiselle kulmalle, merkkasi sen mukavasti ja siitä suoraan kaadolle. Hukkaa lukuunottamatta melkoisen tarkkaa työskentelyä, kovin isoja tarkastuslenkkejä ei tällä kertaa tullut.

Tuomarina meillä oli Toni Tunkkari, tässä hänen näkemyksensä Toffen työskentelystä:

Jäljestämishalukkuus: 6/6

Jäljestämisvarmuus: 6/12

Työskentelyn etenevyys: 7/10

Lähdön, kulmauksien jne. selvittämiskyky sekä tiedottaminen: 12/14

Käyttäytyminen kaadolla: 3/3

Yleisvaikutelma: 4/5

Koeselostus: Koira syöksyy alkumakuulle merkkaamaan sitä ja lähtee itsenäisesti jäljelle. Koko jälki on koiralle vauhdin hurmaa, jota suorittaa kuitenkin tarkasti jälkiuralla. 2. osuuden lopussa tuoreet hirvenjäljet kuitenkin houkuttelevat koiran pois eikä enää palaa verijäljelle. Palautus jäljelle ja lopun koira selvittää helposti kaadolle. 1. kulman koira selvittää parilla metrillä oikaisten, makauksen ohittaen. 2. kulma pienellä lenkillä, makauksen merkaten. Kaadon osoitti takareidet täristen innostuksesta ja lopulta sorkka noudettiin ohjaajalle.


Yhteistulos siis 38 pistettä ja AVO2. Olen tulokseen tyytyväinen, joskin tuohon jarruttamiseen täytyy nyt vaan entistä enemmän keskittyä, ettei ihan yhtä hulvattomia koeselostuksia tulisi enää kovin usein :)